Masło orzechowe nie jest u nas bardzo popularne. Uchodzi ono za słodycz, coś nie zdrowego.
I rzeczywiście nadmiar tego specyfiku może szkodzić. Jest ono bowiem bogate w tłuszcz i wysoko, bardzo wysoko kaloryczne.
Ale pomimo tego nie jest to produkt niezdrowy. Tłuszcz zawarty w orzechach należy bowiem do zdrowych tłuszczów roślinnych bogatych w kwasy Omega-6. Oprócz tego zawiera sporo witamin fosforu i magnezu oraz innych przyjemnych pierwiastków.
Dlatego chętnie wykorzystuję ten produkt w swojej kuchni.
Koktajl na śniadanie należy właśnie do przepisów z pod znaku masła orzechowego.
Oprócz masła znajdziecie w nim również mleko, jogurt naturalny, banana i kakao.Koktajl jest bardzo smaczny, gęsty i słodki. Do tego daje poczucie sytości na długi czas.
Zwróćcie uwagę, że nie ma w nim w ogóle cukru. Moim zdaniem jest dość słodki, ale w razie potrzeby można zawsze dodać odrobinę miodu.
Jak go zrobić?
Przygotujcie
1 banana
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki jogurtu
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżeczki kakao (prawdziwego, nie słodkiej czekolady)
Teraz wszystko razem zmiksujcie. Gotowe!
Używając masła orzechowego należy jednak zwrócić uwagę na jego skład. Niestety wielu producentów pakuje do masła tłuszcz utwardzony w ogromnych ilościach i cukier. Jak zawsze wybieram takie z min 90% masła orzechowego. W planach mam także samodzielne wykonanie takiego masła. Na pewno pochwalę się jak mi wyszło.
A Wy jesteście zwolenniczkami, czy przeciwniczkami masła orzechowego?Follow my blog with Bloglovin